Skip to content
Etusivu » Metsänvalo-tutkimus

Metsänvalo-tutkimus

Näin osallistut Metsänvalo-tutkimukseen

Videotutoriaalin tutkimukseen osallistumisesta löydät täältä

Osallistu Metsänvalo-tutkimukseen ja ryhdy kansalaistutkijaksi! Tarvitset osallistuaksesi Android-puhelimen, mittanauhan ja aikaa lyhyeen metsäretkeen.

Metsänvalo on tutkimushanke, johon kaikki voivat osallistua keräämällä tutkimusaineistoa omasta lähimetsästä. Tutkijat haluavat selvittää, kuinka paljon valoa puu tarvitsee kasvaakseen suomalaisessa metsässä. Tätä tietoa tarvitsevat esimerkiksi metsänhoitajat, jotka haluavat hoitaa metsiään välttäen isot avohakkuut.

Tutkijat tarvitsevat kuvia metsistä ympäri Suomea, jotta he voivat analysoida niissä näkyvää valoa. Tässä sinä voit auttaa! Lue alta löytyvät ohjeet ja suuntaa lähimetsään.

1. Valmistele ennen metsäretkelle lähtöä tärkein tutkimusvälineesi, eli puhelimesi.

Tarvitset puhelimeesi kaksi ilmaista sovellusta: Google Street View ja KoBoCollect. Lataa sovellukset Play-sovelluskaupasta.
Google Street View -sovelluksella kuvaat metsässä 360-kuvan puun kasvuympäristöstä. KoBoCollect-sovelluksella saat lähetettyä keräämäsi tutkimusaineiston Metsänvalo-tutkijoille. Sovellusta käytetään monissa kansalaistiedehankkeissa.

Kun olet ladannut molemmat sovellukset puhelimeesi, avaa KoBoCollect-sovellus, klikkaa ”Asetuksen määrittely QR-koodilla” ja lue sillä seuraava QR-koodi:

Nyt olet valmis tutkimusretkelle metsään! Pakkaa mukaasi puhelin ja tavallinen mittanauha.

2. Mene lähimetsään ja valitse tutkittavaksesi pieni mänty tai kuusi.

Valitse puu, joka ei kasva aivan metsän reunalla tai tien vieressä. Puu voi olla korkeudeltaan 25 senttimetristä 150 senttimetriin.

Mene mahdollisimman lähelle puuta, ja kuvaa puun ympäriltä 360-kuva Google Street View -sovelluksen kohdasta “Ota photo sphere”. Jos haluat, voit kuvan tallentamisen jälkeen julkaista sen omalla Google-tililläsi. Huomioi, että tällöin kuka tahansa voi löytää ja nähdä kuvasi.

3. Avaa puhelimestasi KoBoCollect-sovellus ja valitse kohta ”Täytä tyhjä lomake”.

Valitse sitten ”Metsanvalo”. Täytä avautuvalle lomakkeelle seuraavat tiedot:

• Puun laji
• Puun korkeus tyvestä latvaan senttimetreinä
• Puun viime vuoden kasvu puolen senttimetrin tarkkuudella.

Kasvu saadaan mittaamalla puun latvassa olevan verson pituus. Kuusessa ja männyssä kasvaa yleensä yksi pysty- suora verso – se, mihin kiinnittäisit joulu- kuusen tähden. Mittaa myös kahden korkeimmalla kasvavan oksiston väliin jäävän rungon pituus.

• Tallenna puun sijainti kohdasta “Käynnistä geo-paikannus”. KoBoCollect-sovellus tallentaa sijainnin automaattisesti, mutta jos näin ei käy hetken odottamisen jälkeen, tallenna tieto manuaalisesti kohdassa “Tallenna sijainti”.
• Hae tallentamasi 360-kuva. Lataa se lomakkeelle.

Tallenna lomake ja lähetä se Metsänvalo-tutkijoille klikkaamalla ”Lähetä valmis lomake”. Jos verkkoyhteys metsässä on heikko, voit lähettää lomakkeen myös myöhemmin kotona.

4. Nyt olet kansalaistutkija!

Kiitos, että autoit meitä keräämään tietoa puiden kasvusta.
Jaa halutessasi kuva puustasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Metsänvalo

Lisätietoja voit kysyä tutkimuksen vetäjältä (englanniksi) tai Luonnonvarakeskus Lukesta:

Simone Bianchi, tutkija
simone.bianchi[at]luke.fi, +358295322224

tai

viestinta[at]luke.fi


Katso videotutoriaali datan keräämisestä: https://www.youtube.com/watch?v=kwxWUS_Yl-w

Kokeile interaktiivista työkalua ja katso, miten Google Street View -kuvia käytetään: https://simonebianchi.shinyapps.io/metsanvalo_v0/